BejelentésMadár- és Természetbarát Portál
"Légy szerelmes az életbe" Hobo

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


 

 

VADVIRÁGOK

 

 


Apró nőszirom

 

 

Az apró nősziromból régebben tengernyi termett hazánk területén, ma már keresgélni kell, ha meg akarjuk csodálni ritka szép formáját. Ha erre vállalkozunk, akkor sziklabegyek vagy löszfalak mellett elvezető utakat kell keresnünk. Ha mindezt márciustól májusig tesszük, esélyünk van megpillantani őt.Egynyári seprence


 

Ligeterdők, árterek, kertek és útszélek virága a gombfejű egynyári seprence. Szinte bárhol feltűnik 1 200 méteres magasságig. Észak-Amerikából nemcsak a hamburger, hanem ez a virág is útnak indult, hogy elterjedjen Európában. Júniustól novemberig lehetünk szemtanúi, hogy a 80 cm-es magasba is feltörő növény tetején díszeleg a virága.

 

 

Enyves zsálya


 

Üde bükkös és tölgyes erdők, ligeterdők virága. Kora nyártól kora őszig bárki gyönyörködhet sárga virágaiban. Az akár egy méterig is nyújtózkodó virág hazánkban gyakorinak mondható. Júniustól szeptemberig nem kell külön szerencse, hogy rátalálhassunk, hiszen hazánk területén gyakorinak mondható.

 

 

Erdei here


 

Aki erdei herére „vadászik,” annak májustól júniusig kell terepen mozognia. Ekkor nyílik ugyanis a 15-től 25 cm-es nagyságú erdei növény. Meseszép virágai élénkbíbor színben pompáznak, amiket már távolról is könnyen kiszúrhatunk.

 

 

Erdei mályva

 

 

Kedvenc virágaim egyikével júniustól szeptemberig találkozhatunk díszes formában. Az akár egy métert is túlnövő növény gyomtársulásokban, parlagokon, útszéleken vagy vasúti töltések oldalában érzi jól magát. A lila virágát, valamint levelét szervezetünkbe juttatva hurutos betegségek gyógyítására használjuk. De ezen túl alkalmasak a levelei sebeink kezelésére is.

 

 

Ernyős madártej


 

A 10-30 cm magas vadvirág a száraz és félszáraz gyepek, száraz erdők, cserjések, útszélek virága. 1 500 méternél feljebb nem merészkedik. Májustól júliusig láthatjuk virágozni. Mérgező növény. A hagymájában felhalmozódó glikozidok miatt különösen veszélyes.

 

 

Fehér sáfrány

 

 

A fehér sáfrány ritka növényeink közé tartozik. Csupán a hegyi vagy nedves legelőkön találja meg az életben maradásához szükséges feltételeket, igaz 2 500 méter magasban még sikerrel szaporodik. A 10 000 Ft természetvédelmi értékkel meghatározott virágot csupán két hónapig, márciustól áprilisig láthatjuk. Nem is egy egekbe szökő termetű növény, hiszen a magasabb példányai sem nőnek meg 15 cm fölé.

 

 

Foltos árvacsalán


 

A foltos árvacsalán réteken és árokpartokon gyakori. Az alig 20 cm magasságig feltörő növénykét, maximum 2, 5 cm nagyságú, különösen „formatervezett” csinos virág díszíti. Csupán áprilistól májusig figyelhetjük meg, így a nyári szabadságok kivételével már lecsúszunk a virágzó foltos árvacsalán felfedezésének élményéről. Arról viszont nem, hogy mitől kapta az „árva” nevét. Őt ugyanis nyugodtan megsimogathatjuk, nem fogjuk érezni a nagy csalánhoz hasonló csípő érzést.

 

 

Gilisztaűző varádics


 

Igazi vizes élőhelyekre termett növény. Ártéri kórósok, mocsárrétek karakteres külsejű lakója. Júliustól októberig érdemes a nádi rigók hazáját kutatni és a varádics apró, sárga színű virágjában gyönyörködni. A hátfájósoknak is ajánlom ezt a virágot, hiszen akár 120 cm magasságba is megnő, de náluk az apró termet sem jelent 80 cm-nél kisebbet.

 

 

Gyújtoványfű


 

E különleges virág formájú lágyszárú növény szintén gyakori lakója hazánk természet közeli élőhelyeinek. Napos gyomtársulások és legelők környékén láthatjuk az 50 cm magasra is nyújtózkodó gyújtoványfüvet. A nyár elejétől egészen ősz végéig díszeleg fürtös „tátogató” sárga színű virágaiban.

 

 

Kamilla


 

Nevével közismert gyógynövény, bárha többen terepre megyünk, sokan más virágokkal is összekeverik. Az orvosi székfű Ázsiából származik, mára azonban a Földön valamennyi élhető pontján megjelent. Gyomtársulásokban, legelőkön vagy szikes pusztákon találkozhatunk vele. Nitrogénkedvelő és só tűrő faj. A 10-25 cm közötti magasságba nyúló kamillába májustól júliusig gyönyörködhetünk. De nem csak ettől szeretjük őt. Közismert gyulladáscsökkentő és gyomor, valamint bélpanasz enyhítő hatásai miatt világszerte szeretik.

 

 

Katáng


 

A katáng vagy mezei katáng, esetleg katángkóró közönséges útszéli vadvirág. Elsősorban a bolygatott helyeket, gyomtársulásokat és útszéli árokpartokat szereti. Kék színű virágjában júniustól szeptemberig gyönyörködhetünk. Az 1 200 méter magasságig megélő növény nagysága elérheti az egy métert is! Gyökerét megpörkölve kávé helyett is használják. A katáng élénkítő, valamint gyulladáscsökkentő hatással is bír.

 

 

Kigyószisz


 

A kígyószisz egy 30-80 cm magasra megnövő virág. Júniustól szeptemberig virágzik. Útszéleken, száraz lejtőkön vagy homokpusztákon találkozhatunk vele. Az azúrkék virágait bárki megcsodálhatja, hiszen hazánkban gyakori, 1 700 méteres magasságig Ázsiában is találkozhatunk őshonos példányaival.

 

 

Lampionnövény


 

A látványos virág lombos üde és szárazabb erdők, valamint ártéri keményfaligetek lakója. Nálunk főként a középhegységekben láthatunk belőle többet, maximum 1 000 méterig. Júniustól augusztusig láthatjuk a narancsszínű, lampion formájú és jellegű csészéjét, mely csupán az egy cm-es bogyóját takarja el, foglalja magába.

 

 

Medvehagyma


 

A 30 cm-es magasságot is elérő gyógynövény hol szórványosan, hol pedig tömegesen fordul elő. Árnyékos humuszokban a gazdag lombhullató erdőket kedveli, de patak partján is megtalálhatjuk. Áprilistól júniusig virágzik. Leveleit tavasszal még virágzás előtt szedik!! Nyersen közvetlenül vagy vajas kenyérre kenve, de pl. salátákhoz keverve is fogyasztják. Medvehagyma krémlevest is készítettek belőle. Jótékony hatása van a gyomorra, enyhíti a fejfájást és a magas vérnyomást. Tisztítja a vesét és a vért. Fontos, hogy véralvadásgátló szerekkel együtt NE alkalmazzuk és műtétek előtt sem javasolt.

 

 

Mezei zsálya


 

A mezei zsálya egy 30-60 cm-re megnövő útszéli virág. Májustól októberig réteken, kaszálókon, száraz útszéleken találkozhatunk vele 1 600 méteres magasságig. A gyakori zsályaféle virágja kék, melyet sokan lefotózhatnak, hiszen gyakori lakója hazánknak. Szívesen szállnak rá a méhek, poszméhek is.

 

 

Nehézszagú gólyaorr


 

Erdők, ligeterdők, árnyas kőfalak, nyirkos talajok virága. 1 600 méteres magasság alatt érdemes májustól októberig keresni őt. Az 50 cm-re is megnövő virágot azonban a gyógynövénygyűjtők csak áprilistól augusztusig keresik fel, hiszen ekkor szedik le a föld feletti hajtásokat, melyekből hideg kivonatot készítenek. A csereanyag tartalma miatt hasmenés ellen, sőt véres hasmenés ellen is javallott. Külsőleg bőrbetegségek, reumák vagy köszvény ellen használják fel a friss növényt.

 

 

Pipacs


 

A mindenki által ismert virágot nem nehéz bemutatni. A gabonaföldek, szántóföldek és az útszélek díszét májustól júliusig figyelhetjük meg. A késői kelésekből azonban októberben találhatunk „végeredményt”.

 

 

 

Sárga árvacsalán


 

Nedves erdők, útszélek, árokpartok virága. Májustól októberig virágzik. Magassága elérheti a fél métert is. Gyógynövény. Segítségével enyhíthetünk a vizelési panaszokon, vesebetegségeken, külsőleg alkalmazva bőrbetegségeken.

 

 

Sárga nőszirom


 

A sárga nőszirom a nedves mocsaras helyeket szereti, különösen gyakori az Alföldön. A fél méteres magasságtól egészen az egy méterig is megnőhet. Virágában májustól júniusig gyönyörködhetünk.

 

 

Szarvaskerep


 

Ha üde, nedves kaszálóréteken, legelőkön vagy homoktalajon járunk és mindezt 2 000 méter magasság alatt tesszük, jó esélyünk van arra, hogy szarvaskereppel találkozzunk. Májustól szeptemberig vehetjük szemügyre formabontó élénk, sárga virágát. A nagy fehérjetartalmú takarmánynövényt a talajba „dolgozva” zöldtrágyaként is hasznosítják.

 

 

Tavaszi kankalin


 

A tavaszi kankalin 10-30 cm-re megnövő vadvirág. Üde rétek, nyílt erdők és cserjések lakója 2 300 méteres magasságig. Hazánkban gyakorinak mondható és főleg az áprilistól májusig terjedő időszakban érdemes szép virágai miatt felkeresni őt.

 

 

Vadrózsa


 

A vadrózsa gyakori lakója hazánknak. De ki ne ismerné híres termését, a csipkebogyót?! 100 gramm csipkebogyóhús nem kevesebb, mint 400 mg C vitamint tartalmaz. Ezen túl A, B, K vitaminokat, vasat és magnéziumot is tartalmaz. Ha már megcsípte a dér és a bolygó kezd hasonlítani a vasorrú bába ráncos pofájára, hát eljött a szüret ideje. Végeredményéből szörp, tea, bor és dzsem készül.

 

 

Vitéz kosbor


 

Az orchideák családjába tartozó virág 20 cm-től egészen 60 cm-ig megnőhet. Láp és homokos rétek, pusztafüves erdők, száraz tölgyerdők, felhagyott homokbányák lakója. Hazánkban védett növény. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 

 

 

 

 

Fotókat készítette: Nagy Kornél

 

A fényképek természetvédelmi céllal szabadon használhatók.

 

 

 

 

 

Felhasznált irodalom:


Vadvirágok - Magyar Könyvklub - 2001


Bogyósok, vadon termő zöldségnövények, gyógynövények - Természetkalauz - Magyar könyvklub - 1996

 

Wikipédia - www.wikipedia.org
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!