BejelentésMadár- és Természetbarát Portál
"Légy szerelmes az életbe" Hobo

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Fehér gólya felmérő program


Nyár kezdetén, mikor a kánikulában ájulunk, mindenkinek más jut az eszébe.

Valaki az árnyékba szeret beájulni, és ott kapkod a levegő után és van, aki egy hideg üdítő vagy sör társaságában tölti szívesen az időt.

Vannak azonban olyanok is, akik nem érik be ennyivel. Egyszerűen nem bírják elviselni a tétlenséget, hogy semmittevően múljanak el a napjaik és valami értelmes, okos, hasznos dologgal szeretnék kitölteni a szabadidejüket. Ők úgy érzik, az élet nevű eséllyel igenis kívánnak élni és nem hagyják veszendőbe. Sőt vannak olyanok is, akik megunták a semmittevést, és ezért akarnak valamit tenni. Nekik ajánlom a természetvédelmi eszközök tárházából az egyik legegyszerűbb, ám rendkívül hasznos és jelentős szórakozást, melyet a pontosság kedvéért nevezzünk fehér gólya felmérésnek.
Miről is szól ez a feladat?

A nevéből adódóan a gólyákat kell számolni. Üzemeljük be kedvenc biciklinket, vágjunk zsebre egy köteg felmérő adatlapot, golyóstollat, na meg 210 Ft-ot két gombóc fagyira és irány a szomszéd falvak utcáinak bogarászása! Szóljunk a haveroknak, barátnőknek és tekeregjünk egyet a környék falvaiban gólyafészkekre vadászva. Jómagam a feleségemmel környékeztük meg a gólyákat, jó kis kirándulásokat tettünk együtt!
Ha felfedeztük a legtöbbször villanyoszlopra (pl. Halászin, Mosonszolnokon, Rajkán, kéményen) felrakott fészket, vegyük elő az adatlapot és töltsük ki azt. Mi legtöbbször be szoktunk csengetni a legközelebbi házhoz és meginterjúvoljuk a lakókat. Innen bizony sok érdekességre tehetünk szert. Megtudhatjuk a fészek mióta áll fent, milyen balesetek történtek, tavaly mi történt stb. Volt pár érdekes történet.

Rajkán pl., valaki ledobta sörösüveggel a kis gólyákat, olyannyira sikeredett, hogy meg is döglött szegény! Vannak ilyen keménycsávók!

Enélkül is elég elszánt vagyok, de ha ilyet hallok, még jobban kinyílik a bicska a zsebemben és keményebb harcot kezdek vívni a tollas barátainkért.

Volt, hol azért szidták őket, mert az ürüléküktől fehér lett a kerítés. Igaz, arra a válaszomra, miszerint nagyobb piszok-e, mint az autók, traktorok, buszok, kamionok kipufogójából kijövő füst, már nem volt ennyire határozott válasz. Ilyen gyenge alapokon nyugvó feltételezéseket hamar le lehet rombolni és az általuk felhozott gólyaellenes indokokat percek alatt meg lehet fordítani, és könnyű szerrel lehet bebizonyítani, hogy nem is olyan rossz az a fészek ott a ház mellett.

Szerencsére azért a gólyákat a többség kedveli, sőt szereti!

Nekünk madárbarátoknak egyik feladatunk, hogy lelkesítjük a barátaink szomszédjait, kik szívesen mesélnek jó sztorikat, mikor a gólyafiókák először repülnek, vagy épp az öregek a ház kertjében bogarásznak.

Lipóton volt egy házaspár, ki megkért, hogy én, mint madárismerő beszéljek az öregekkel és jövőre az ő házukhoz is körözzön fel a gólya és hozzon valakit. Ők a gólyák utáni szeretet egyik legkiválóbb példája, hogy Gregus Dávid barátunk az egyetemen pont őket választotta szakdolgozatának témájául.

Még mielőtt azonban valaki azt hinné, erről szól a felmérő program, előre szólok, hogy nem. Én így szoktam mindenkivel elbeszélgetni, lássák, mennyire figyelünk rájuk, de a lényeg nem ezen van. Legfontosabb, hogy helyes és valós adattartalommal töltsük az adatlapot, majd ezt küldjük el a nyíregyházi központba.

A másik lényeg, hogy köztük legyünk, lássuk viselkedésüket, megismerjük életüket, megtanuljuk, miként él a fehér gólya.

 

Adatlap letölthető a www.mme.hu honlapról.Madárbaráti üdvözlettel:

Nagy Kornél
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!