BejelentésMadár- és Természetbarát Portál
"Légy szerelmes az életbe" Hobo

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Mindennapi Madaraink Monitoringja


A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület angol mintára 1998-ban létrehozta a Mindennapi Madaraink Monitoringját melynek elsődleges célja az általános fajok figyelemmel kísérése. Mivel a feladat elsősorban ezen szárnyasokra irányul, már a kezdő madarászok is sikeresen tudják felmérni területüket. Verebet, cinkét, varjút, vörös vércsét, egerész ölyvet, nádi rigót, barát poszátát sokak felismerik, a ritkább pl. parlagi sast vagy vörösfejü gébicset erre a feladatra nem kell feltétlenül ismernünk.

A feladat abban áll, hogy ha jelentkezünk rá kisorsolnak számunkra egy általunk meghatározott körben egy területet, melyen majd 3 alkalommal terepszemlét kell tennünk. A „játékszabályok” által meghatározott megfigyelési pontokon kell 5-5 percet ácsorognunk és mint a radar le lefigyelnünk a körülöttünk megjelenő madarakat, a házi verébtől kezdve a búbos pacsirtáig. Ezek adatait feljegyezzük a kapott térképre, melyeket majd a munka elkészülte után vissza kell küldenünk a központba, Nyíregyházára.

Aki aktívan szeretne tenni valamit a természet védelméért, ajánlom neki ezt a fajta tevékenységet, mert ezen a programon való részvétellel valós, éles adatokat szolgáltat a központba, melyeket felhasználva tudnak hathatós eredményes védelmet nyújtani a madaraknak.

Jómagam egy Halászi és Dunakiliti területen végeztem el a Mindennapi Madaraink Monitoringját, és mondhatom bizsergető érzés volt visszaküldeni az eredményektől duzzadó adatlapokat. Kívánom mindenkinek, hogy hasonló tudattal feküdön le este aludni, mely szerint megint letettünk valami olyasmit az asztalra, ami túlmutat az önző érdekeinken túl, és bízhatunk abban, hogy segítségünkkel holnap gazdagabb madárhangkórusra koncertére ébredhetünk.

Természetesen az adott program bővebb tapasztalatait szívesen megosztom bár kivel: korneln@freemail.hu –n.

További információ :
A Mindennapi Madaraink Monitoring: www.mme-monitoring.hu


Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Monitoring Központ
4401 Nyíregyháza 1, Pf. 286.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!