BejelentésMadár- és Természetbarát Portál
"Légy szerelmes az életbe" Hobo

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.


Gyurgyalag felmérő program

Nyáron, amikor délben, árnyékban kannaszámra öntjük magunkba a kedvenc folyadékjainkat, és olyan oroszlános lustaság kerít hatalmába, talán többen is kezükbe vesznek, pl. Schmidt Egonos könyveket, vagy épp egy jó kis Fekete Istvánost, és ha már a Tutajos élményeiben fürdünk, talán előjön a késztetés. De jó lenne, ha ez megmaradna. De jó lenne, ha ezek a szép madarak holnap, sőt holnapután is itt röpködnének a fejünk fölött. Tudok én ennek érdekében tenni? Újságunk előző számaiban már sorra vettük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjává válás előnyeit, valamint a fehér gólya felmérő program helyességét, a mostani rovatban az Európa legszínesebb madarának felmérésével folytatjuk tovább.

A gyurgyalag felmérést nem szabad egy száraz természetvédelmi munkával azonosítani. Inkább egy jó kis kutató, kereső kalandtúrához áll közelebb a „természet szolgálatában”. Az első lépésként, fogj egy közlekedési eszközt, pl. biciklit, motort. Rakj a hátizsákodba 2 liter vizet, egy kis elemózsiát, majd a felmérő adatlapokat és irány a Szigetköz! Keresd meg a gyurgyalagokat! A tollruhájában is feltűnő madár a hangja alapján is könnyen azonosítható. Jellegzetes prüttyögését nem lehet mással összekeverni.

Bemelegítésnek menj ki Dunaszigetre, a Cikollai kavicsbányához, mert biztos, hogy ott találod Őket. Mivel a tó magánterület, csak óvatosan közelítsd meg és se a horgászokat, se a területet védő biztonsági őrt ne bosszantsd fel. Nekem az utóbbit sikerült. Hiába lobogtattam kezemben az adatlapot, majdnem elhajtott a területről. Csak óvatosan!

Ha ott füleidbe beleégetted a hangjukat, és megfigyelted fészkelő helyüket és viselkedésüket, máris indulhatsz egy újabb élőhely felkutatására.

Ha Te is a gyurgyalagok barátja vagy és sikerül feltérképezni egy újabb terepet, ne oszd meg tapasztalataidat, információidat a méhészekkel! Szeretek madaras lenni! Mert mi a rovarokért is lelkesedünk, mint kedvenceink eledeleként, és ha történetesen egy karvaly levámol egy széncinegét, értjük, hogy ez az élet rendje. Behon Gábor sem kergette el a gólyákat, mert a védelmezett békáira vadászott. Nem utálja érte. Mi csak szeretünk minden élőlényt, légpuskától, sörétestől vagy golyós puskától mentesen.


Ha tehát megvan, feltérképezted és kitöltötted az adatlapot, küld el az MME-nek!

 

 


Jó szórakozást!

 

Adatlap letölthető a www.mme.hu honlapról.

Nagy Kornél
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!