BejelentésMadár- és Természetbarát Portál
"Légy szerelmes az életbe" Hobo

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.
Mező madaraiBúbos pacsirta
Holott a mezei pacsirta nevéből is jellemzőbb madara a legelőknek, szántóföldeknek mégsem ő következik. Ennek egyszerűen az az oka, hogy a mezei pacsirtáról még nincs közeli fotóm, emiatt marad hát a búbos. A pánkosabb kismadár városok házai közt is jól érzi magát azért a földutak környékén is könnyel a nyomára akadhatunk. Ha tavasztól őszig kutatjuk akkor a rovarok társaságában találhatjuk őt, csupán télen szükösség idején áll át muszályból az apró magokra.Cigány csukA cigány csukot a hazai mezőjárók már március elejétől fogva szemmel tarthatják. A rigó kora tavasztól rettegésben tartja a környék rovarjait pókjait. Holott a kismadarak többsége nem éli meg az 5 éves kort a volt egy cigány csuk mely több mint 8 nyáron át dézsmálta az ízelt lábuakat. Ősszel azonban ő is, a akárcsak a többiek útnak indult délre. November végére csaknem az összes csuk elhagyja a Kárpát – Medencét, de a tél elmúltával újra gyönyörködhetünk a szépséges cigány csukban.Egerész ölyv
Az egerész ölyvet mindenki ismeri. Akár a vonat ablakból tájat nézve, akár autóval az út széli póznákoról, de valahonnan biztos. Leggyakorib ragadóink egyike. Európában 400.000 pár körüli számot ér el, melyből csak nálunk 19.000 pár él. Szerencsére sok van belőle, reméljük marad is. Erről a kis négylábú szőrös emlősök kevésbé örülnek, hiszen őket vadássza nem csituló lelkesedéssel. Az akár 130 cm-es szárnyfesztávolságú madár akár igazi matuzsálemi kort is megérhet. Tudomásunk van 28 évnél idősebb egerészölyvről is!FácánMindenki által ismert fácánt sem képről sem hangról nem kell külön megismertetni a város szigorú falain kívül járt ember számára. A mezők rétek madara azonban komoly veszéllyel fenyegeti a szívbeteg természetjáróit. Aki ugyanis átélt komolysággal magányban hangtalanul kutat újabb és újabb élőlények után, annak egy szinte lába alól kiugró kiabáló madár „ijesztegetése” komoly életben maradási feladatot jelent. A fantasztikus madár kétségtelen karakteres állat, mellyel való találkozás a vadászok puskáját is munkába állítja.Gatyás ölyvE csodálatos ragadozó csupán októbertől márciusig látható hazánk légterében. Otthona a messzi északon van. Amíg viszont nálunk tartózkodik szívesen szemmel tartja az átlátható területeket. A kisemlősök nem érzik jól magukat, ha pl. egy gatyás ölyv kacsint le rájuk az égből. Ők ugyanis szívesen szitálnak a mezők fölött, de egy magaslati pontról is szigorú szemekkel tartják „rendbe” a helyi lakosokat.GyurgyalagMadárvilágunk egyik legszínpompásabb faja. A trópusi hangulatot idéző szárnyas nem is tölt nálunk hosszú időt hiszen májustól szeptember végéig tartózkodik itt. Addig viszont elkápráztatja az utána érdeklődőket. Nem csak látványos vadászata, hanem fészkelési módja is külön figyelmet érdemel. Ő ugyanis a meredek falba fúrt akár 2 méter mélységű üregekben rakja le 6-7 tojását melyből biztosítja a következő nemzedéket. A látványos madár kedves prtüttyögő hangja teszi teljessé a gyurgyalag szeretetének okát, mellyel a méhészeken kívül szinte mindenki egyet ért.


Kék vércseA 2009-es év madara ritka látvány a mezők felett. Ennek nem az az oka, mert rühelli a nyíltságokat, hanem annyira kevés él belőle. Országos állománya csupán 800 párra tehető. Ennek egyik oka, hogy emberi beavatkozás hatására a vetési varjú állomány összeesett. Amint elfogyott a varjú, nem volt kinek a fészkében költeni, így életfeltéeteikben jeletős romlás következett. Reméljük a több oldalról indított védelmi intézkedéseknek hála a jövőben sokkal több kék vércsét láthatunk az égbolton.


Nyári lúdA nyári lúd mint oly sok faj szintén nem tipikus mezei madár. Annyiban köthető azonban a fátlan területhez, hogy táplálékát ezen itt szerzi be. A hazánkban egyetlen költő lúdfaj ugyanis kizárólag a növényi táplálékot részesíti csőrébe valónak. A mezőkön legelve gyűjti be a kellő energiát mely életben maradásához nélkülözhetetlen.Rozsdás csukA rozsdás csukot áprilistól láthatjuk a mezőink bokros élőhelyein, és egészen szeptemberig itt is marad. Addig a rigó rovarokra vadászik, de nem is akár hogy. Kiül egy nem túl magas pl. bokor ágának végére és onnan várja be az arra szálló zsákmányt. Amint eljött a pillanat a szobor madárból villám gyors lénnyé változik és máris a csőrében lesz a fogás. Persze azért nem ez az egyetlen módszere, de kétségtelenül jellemző rá.TúzokMagyarországi madárvilág egyik legnagyobb természetvédelmi kincse, melynek megmentésére hatalmas energiát is munkát fordítanak. Az európai struccot kell is óvni hiszen állománya szabályosan összeesett. Papám még evett túzok húst, akkortájt annyi volt belőle. Ha ugyanis ónos eső esett, a madarak nem tudtak felrepülni. Ezt kihasználva fogták el, mely sütötték meg, és fogyasztották el. Ma már ennek két akadálya is van.Az egyik, hogy csupán 1300 túzokot számolhatunk meg csupán Hegyeshalomtól Gyuláig, a másik oka pedig hogy a törvény 1.000.000 természetvédelmi értékben határozta meg a fokozottan védett fajt.Vetési lúdOktóber elején megkezdődik hazánk egyik leglátványosabb égi jelensége melyet a vetési ludak produkálnak. Hatalmas csapatokban érkeznek hazánkba és különböző vizes területeken töltik az éjszakát. Amint azonban a nap felkel ők is útnak indulnak a szántóföldekre, hogy ott csípkedjék össze a napi betevőjüket. Az este hasonló szertartást ígér.A behúzás című jelenetben a jóllakott madarak olykor több tízezres tömege érkezik be az esti pihenőjükre kisebb nagyobb legnagyobb csoportokban, melynek látványa száműzi szívünkből a sült libacomb igényét.Vörös vércseA 4000 párral nálunk költő vörös vércse megszokott ragadozója a szántóföldeknek, vetéseknek. Február végétől március elejétől már nálunk riogatják a kisemlősöket és egészéen novemberig nem hagyják nyugtok őket. Sőt idő közben még egyéb teendőket is ellátnak, mint a faj jövőbeni biztosítása. Ennek okán a tojó 5-6 tojást rak melyből újabb vörös vércsék látják meg a napvilágot. Innentől kezdve újabb ragadozók szitálnak majd a levegőben. A szitálás a madaraknál az egy helyben lebegést jelenti.Mint egy helikopter megáll a légtérben szárnyaival előre legyez, és figyeli az alatta zajló eseményeket. Ennek vége egy letorkollás, vagy vércse számára kevésbé üdvözítő tovább repülés lehet.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!